fb_privacy2

Posztolj Facebook-on úgy, hogy ne lássa a főnököd és volt csajod

Bizonyára sok mindenkivel előfordult már, hogy szeretett volna valami nagyon  fontosat megosztani az ismerőseivel Facebookon, például, hogy kinőtt a keresztgyereke első foga, vagy hogy nagyon görbére sikerült az előző estéje, esetleg éppen azt, hogy mennyire mérges volt a főnökére.

 


Szerencsére a legtöbb esetben a küldés gomb megnyomása előtt sikerült lecsillapodni, vagy éppen átgondolni azt, hogy az ilyen jellegű posztok nem tartoznak mindenkire.

Amennyiben nem sikerült időben átgondolni, lehetséges, hogy szereztünk magunknak egy-két kellemetlen percet, netán többet is.

Ahhoz, hogy ez ne fordulhasson elő, és le se kelljen mondani minden posztolni kívánt tartalomról, most röviden bemutatjuk, hogy rejthetjük el posztjainkat olyan személyek elől akikre szerintünk nem tartozik az adott tartalom.

A poszt elrejtése

 

Bármilyen poszt láthatóságát korlátozhatjuk tartalomtól függetlenül, lehet az szöveges poszt, link, kép vagy akár videó, ha a közzététel előtt megváltoztatnod ezt a beállítást. Érdemes odafigyelni erre a beállításra, mert ha egyszer korlátoztuk egy posztunk láthatóságát akkor ez a beállítás marad az alapértelmezett és a következő posztjainkat is ezzel a korlátozással fogjuk közzétenni, amennyiben nem állítjuk vissza.

 

1jpg

Egyéni beállítások

 

Az előbb javasolt láthatósági korlátozások beállításai közül, valószínűleg a legtöbben csak a publikus és az ismerősök beállítást használták. Most azonban vizsgáljuk meg kicsit jobban az “Egyéni” beállítást, kattintsunk rá.

2jpg

Tiltsuk le

 

Ez a beállítás lehetőséget nyújt, hogy csak bizonyos személyek és/vagy listák számára tegyük láthatatlanná az aktuális bejegyzésünket.

3jpg

 

Így működik

 

Válasszuk ki az “Elrejtés előlük” lehetőséget és írjuk be, majd tiltsuk le a nemkívánatosakat. – pl egy idegesítő kollégát :)

5
A változtatások mentése után ha posztolunk a letiltott személyek nem fogják látni a posztunkat.

4

 

Listával is lehet

Amennyiben gyakran posztolgatunk olyan tartalmakat amit bizonyos személyek elöl inkább elrejtenénk, akkor ajánlatos listát készíteni amit a későbbiekben egy kattintással elővehetünk. A következőképen hozhatunk létre  listát: menjünk az első személyr oldalára akit be szeretnénk tenni a listába. Kattintunk az „Ismerősök” gombra, ezt követően pedig a „Hozzáadás másik listához” lehetőségre.

6

 

Új lista létrehozása

Ha rákattintottunk az előzőre, itt most válasszuk legalul a „+ Új lista” opciót. A megjelenő mezőbe írjuk be a kívánt csoportnevet és nyomunk egy entert.

7

 

 

Bővítsük a listát más emberekkel

A létrehozott listát kedvünkre bővíthetjük, hozzáadhatunk bárkit, saját profilján keresztül.

8

 

Használjuk a listát

Az összeállított listát most már egyben letilthatjuk posztjaink láthatóságáról, bármennyi személyről is legyen szó.

9

 

Használjuk megfelelően a letiltást, sok kellemetlenséget kerülhetünk el vele, továbbá nem kell magunkban tartanunk olyan tartalmakat amik nem tartoznak az összes Facebook ismerősünkre.

(Az összeállításhoz a Mashable és Besocial volt segítségünkre)

Oszd meg másokkal!

avatar

Szólj hozza: